Postup sklizně sena
Seno získáme posečením louky ve správný čas. V mírném pásmu se seno seče zpravidla dvakrát ročně, v tropech a subtropech pouze jedenkrát. K sečení se využívá kosa nebo sekačka. Období sklizně sena se nazývá senoseč, v případě druhé sklizně hovoříme o sklizni otavy.
V závislosti na počasí zůstane posečená tráva několik dní ležet na louce, aby se usušila. V průběhu této doby je seno několikrát obráceno pomocí obraceče a na závěr je shrnuto do jednotlivých řádků.
Z řádků pak může být seno sesbíráno jednak pomocí sběracího vozu, nebo se může rovnou pomocí lisu stlačovat do balíků. Většinou se jedná o standardní válcovité balíky s průměrem 150 cm a výškou 150 cm (váha cca 350 kg). Ale ani hranolovité balíky nejsou výjimkou.
V dnešní době se v zemědělských podnicích využívají především velkokapacitní seníky halové nebo věžové. Rozhodujícím faktorem pro uchování vysoké kvality sena je druh pícniny, vegetační období, technologický postup sklizně a technologie sušení.
Vlhké seno lze následně také dosoušet:
1) studeným (neupraveným) vzduchem,
2) tepelně upraveným vzduchem,
3) solární energií (solární seníky).